Borówkowy puch

Borówkowy puch
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Ciasto z kremem borówkowym. Jest bardzo lekkie, puszyste, rozpływa się w ustach :)) Trochę takie wspomnienie lata, a co tam. Kiedy za oknem zimno, trzeba sobie jakoś umilać jesienno- zimowy czas i dać najbliższym namiastkę lata.

Składniki

  • biszkopt: jajka 3 szt, cukier kryształ 12 dkg, mąka pszenna tortowa 8 dkg
  • krem borówkowy: borówki mrożone 12 łyżek (kopiatych), cukier puder 4 łyżki, śmietanka kremówka 36% 500g, galaretka owoce leśne 1
  • dodatkowo: galaretki agrestowe 2 op.

Przygotowanie

  1. Jeżeli mamy mrożone borówki, najlepiej rozmrozić je jeden dzień przed przygotowaniem ciasta.
    Zielone galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Pozostawić do wystudzenia.
    Następnie przygotować biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką.
    Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20 minut.


  2. W czasie gdy biszkopt nam się piecze, galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 3/4 szkl wody, schłodzić.
    Borówki (10 łyżek) zblendować, tak aby powstała gładka masa.
    Biszkopt powinien być już upieczony, więc wyciągamy go z piekarnika, studzimy i... zabieramy się za dalsze przygotowanie masy.
    Śmietankę należy ubić, dodać cukier puder, krem borówkowy oraz dwie łyżki całych owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki.
    Gdy galaretka z leśnych owoców będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt.
    Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało. Następnie zalać je zieloną galaretką, najlepiej w momencie, gdy ona sama zdradza już pierwsze oznaki tężenia.
    Ciasto ponownie włożyć do lodówki, podawać schłodzone.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

kstr54 31 października 2014
Mmm, to ciacho robi wrazenie!!!!
Konto usunięte 01 listopada 2014
Zjadłabym ...
ggosienka68 02 listopada 2014
Pyszne...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: jajka 3 szt, cukier kryształ 12 dkg, mąka pszenna tortowa 8 dkg
  • krem borówkowy: borówki mrożone 12 łyżek (kopiatych), cukier puder 4 łyżki, śmietanka kremówka 36% 500g, galaretka owoce leśne 1
  • dodatkowo: galaretki agrestowe 2 op.
Składniki