Bomba truskawkowa stracciatella

Przepis dnia 2012-06-25
Bomba truskawkowa stracciatella
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rosse
Mascarpone,truskawki i stracciatella,takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać:)Wart wypróbowania:)źródło:kobieta.interia.pl

Składniki

  • serek mascarpone, 25 dkg
  • śmietanka kremówka 30%, 0,5 l.
  • czekolada gorzka, 10 dkg
  • truskawki, 75 dkg
  • sok z cytryny
  • cukier, 1/2 szklanki
  • cukier puder, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 opak.
  • żelatyna, 1,5 łyżki
  • galaretka truskawkowa, 1 opak.
  • całe truskawki i listki mięty do dekoracji
  • jogurt, 1 opak.

Przygotowanie

  1. Półokrągłą salaterkę( najlepiej dużą lub dwie mniejsze)wysmaruj tłuszczem.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Truskawki przebierz.50 dkg włóż do garnka,zasyp cukrem,dodaj sok z cytryny i mieszając gotuj,aż cukier się rozpuści,wsyp galaretkę,zmiksuj,ochłódź.Mascarpone zmiksuj z jogurtem,cukrem waniliowym i cukrem pudrem,wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną.

  2. Odłóż 2/3 kremu,wymieszaj z czekoladą.Na spód salaterki wlej 1/3 kremu straciatella,zastudź.Na to wlej mus truskawkowy.Zastudź.Na nim ułóż resztę pokrojonych na połówki truskawek.Zalej białym kremem,a ten resztą kremu stracciatella.Ochładzaj go przez noc.Rano wybij na paterę.Udekoruj truskawkami i miętą.

Komentarze do przepisu (3)

konia 22 czerwca 2012
Prezentuje sie wspaniale , skladniki takie jakie lubie :)
Jak dla mnie rewelacja duza 5 a przepis sobie zachowam do... Czytaj całość »
Prezentuje sie wspaniale , skladniki takie jakie lubie :)
Jak dla mnie rewelacja duza 5 a przepis sobie zachowam do wyprobowania:)
Pozdrawiam.
rosse 22 czerwca 2012
hehe...dziękuję Konia i też pozdrawiam:)
Meg_KR 25 czerwca 2012
szkoda że właśnie jestem na diecie ale jak tylko osiągnę cel na pewno wypróbuje :) do ulubionych
Składniki
  • serek mascarpone, 25 dkg
  • śmietanka kremówka 30%, 0,5 l.
  • czekolada gorzka, 10 dkg
  • truskawki, 75 dkg
  • sok z cytryny
  • cukier, 1/2 szklanki
  • cukier puder, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 opak.
  • żelatyna, 1,5 łyżki
  • galaretka truskawkowa, 1 opak.
  • całe truskawki i listki mięty do dekoracji
  • jogurt, 1 opak.
Składniki