Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczniaki na roszponce"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Boczniaki oczyść starannie, opłucz i osusz. Odetnij ogonki. W zależności od wielkości grzybów, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Opłucz i osusz liście roszponki.
Połowę masła odłóż. Resztę rozgrzewaj na patelni i partiami smaż pokrojone boczniaki (po minucie z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozpuść pozostałe masło. Zlej do miseczki, przestudź. Połącz z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Roszponkę wymieszaj z ostudzonymi grzybami i papryką, polej sosem.
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 2,70 zł.Źródło: Świat kobiety