Błyskawiczne tiramisu

Błyskawiczne tiramisu
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszny kawowy deser w prostszej wersji bez dodatku jajek.

Składniki

  • 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g)
  • 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml)
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Blaszka 22x22

    Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę.
    Zimną kawę przelej do naczynia dużego na tyle żeby swobodnie moczyć w nim biszkopty.
    Biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie z dwóch stron.
    * Uwaga: biszkopty namaczaj bardzo krótko w kawie ponieważ błyskawicznie chłoną płyn i wystarczy im dosłownie muśnięcie kawy.

    Namoczone biszkopty układaj na dnie blaszki.
    Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę masy śmietanowej.
    Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.
    Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy.
    Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godzin a najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem wierzch ciasta posyp obficie kakao, smacznego!

Składniki
  • 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g)
  • 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml)
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki