błyskawiczne ciasto z rabarbarem

błyskawiczne ciasto z rabarbarem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sezon rabarbarowy trwa od dłuższego czasu. Ciasta i napoje z dodatkiem tej wspaniałej rośliny królują u mnie w domu od dłuższego czasu, jednak dopiero raz zdążyłam zrobić zdjęcie - aby dodać wpis na bloga - tak szybko znikają :). Rabarbar ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Oprócz słodkich wypieków z rabarbaru możemy zrobić pyszną konfiturę, orzeźwiający kompot, słodkie knedle, orientalny sos do mięsa.

Składniki

  • 500g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru - do posypania gotowego ciasta

Przygotowanie

  1. Jak upiec ciasto ucierane z rabarbarem ?
    Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe paski. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrami - 0k 5 minut. Do masy jajecznej dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Do wysmarowanej masłem blaszki wlewamy ciasto, układamy na wierzch rabarbar. Pieczemy przez 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

Składniki
  • 500g rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru - do posypania gotowego ciasta
Składniki