Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy ze śliwkami z alkoholu. Nie polecam go dzieciom i kierowcom.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Będziemy potrzebować następujących składników.
Do garnczka wkładamy margarynę lub masło, cukier i mleko. Zawartość garnczka podgrzewamy i doprowadzamy do rozpuszczenia składników, cały czas mieszamy. Gdy składniki dokładnie się rozpuszczą studzimy zawartość garnczka.
Ostudzoną zawartość garnczka przelewamy do miski w której będziemy łączyć pozostałe składniki. Stopniowo dodajemy wymieszane mleko w proszku z kakao. Miksujemy z końcówkami haki, i jak masa dokładnie się wymiesza dodajemy śliwki, dalej miksując chwilę.
Jeżeli dodane śliwki połączyły się z masą, przekładamy masę czekoladową do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej folią spożywczą.
Wyłożoną masę równamy i przykrywamy warstwą herbatników. Foremkę z masą kilkakrotnie stukniemy dnem o twarde podłoże żeby masa równo przyległa do dna foremki. Całkowicie ostudzoną foremkę z masą czekoladową wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach gdy masa już całkowicie stężeje nakrywamy formę talerzykiem i przewracamy razem formę z talerzykiem do góry dnem. Blok czekoladowy powinien ładnie wyjść z formy. Zdejmujemy folię , kroimy w plastry i rozkoszujemy się smakiem. Smacznego!!!