Blok czekoladowy czyli domowa czekolada z ciasteczkami

Blok czekoladowy czyli domowa czekolada z ciasteczkami
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Sygitta
Pyszna czekolada z ciasteczkami

Składniki

  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • mleko w proszku, 500g
  • woda, 1/2 szklanki
  • cukier, 1,5szklanki jest to 350g
  • kakao, 5 łyżek
  • herbatniki, ok 500g
  • bakalie, 200g

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej wodę, włóż kasię,wsyp kakao i cukier.Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

  2. Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze.

  3. Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta

  4. bakalie Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

  5. Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin

Komentarze do przepisu (1)

pati054 08 maja 2012
Jadłam to kiedyś i to jest przepyszne czas zrobić jeszcze raz:)
Składniki
  • Margaryna KASIA, 1 kostka
  • mleko w proszku, 500g
  • woda, 1/2 szklanki
  • cukier, 1,5szklanki jest to 350g
  • kakao, 5 łyżek
  • herbatniki, ok 500g
  • bakalie, 200g
Składniki