Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy po szufladach chowają Wam się jakieś czekolady, bakalie, lub ciastka, i nie bardzo wiecie, co z nimi zrobić? Jeśli tak, to zapraszam na banalnie prosty, błyskawiczny deser, który pozwoli Wam wykorzystać zalegające łakocie: blok czekoladowy. Przyjemnie czekoladowa masa jest delikatnie słodka, z wyczuwalnym posmakiem miodu. Orzechy laskowe i herbatniki przyjemnie chrupią pod zębami, a morele i rodzynki dodają całości naturalnej słodyczy. Pyszny sposób na prosty deser, który pozwoli Wam inaczej cieszyć się czekoladą!
miska odporna na wysokie temperatury
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 121
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 121
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
100 g orzechów wyłóż na niewielką blaszkę do pieczenia, a następnie rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Blaszkę z orzechami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra na 9 – 10 minut, aż uwolnią swój przyjemny aromat, a ich skórka zacznie pękać. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia otwórz piekarnik i lekko potrząśnij blaszką, żeby orzechy się przemieszały. W innym wypadku mogłyby się przypalić się i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Po 10 minutach wyjmij orzechy z piekarnika i przełóż je na blat wyłożony ręcznikami papierowymi. Potrzyj ich górę drugim kawałkiem ręcznika, póki są jeszcze gorące, i usuń w ten sposób resztę spieczonej skórki. Zamiast orzechów laskowych możesz też użyć orzechów włoskich lub kupić już zblanszowane orzechy – w tym wypadku rozpocznij od razu od następnego kroku.
Przełóż orzechy na deskę do krojenia i posiekaj je przy pomocy noża. Następnie pokrój w drobną kostkę 100 g suszonych moreli.
Postaw odporną na wysokie temperatury miskę na garnku z niewielką ilością gorącej wody. Do naczynia dodaj 100 g masła, 300 g ciemnej czekolady i 150 g płynnego miodu. Składniki ostrożnie mieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej, czekoladowej masy. Taka proporcja sprawia, że masa jest lekko miodowa i tylko odrobinę słodka. Jeśli chcesz uzyskać słodszy deser, możesz podmienić część ciemnej czekolady na mleczną.
Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmij naczynie z kąpieli wodnej. Do masy czekoladowej dodaj pokrojone orzechy laskowe i morele oraz 75 g rodzynek. Zawartość miski krótko wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, aż czekolada pokryje dodatki. Na końcu dodaj 250 g grubo pokruszonych herbatników. Zawartość naczynia wymieszaj do pokrycia ciastek czekoladą.
Tak przygotowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki o rozmiarach 21 x 10 cm. Na koniec wyrównaj całość i delikatnie ugnieć, żeby pozbyć się pustych przestrzeni pomiędzy ciastkami. Tak przygotowany blok wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia. Kiedy to nastąpi, wyjmij blok z blaszki, odstaw na chwilę na blat, żeby nabrał temperatury, i pokrój w dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!