Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wracam czasami podczas gotowania i pieczenia do dań i słodkości, które wtedy były „modne”.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 137
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22759
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 5218
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 137
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22759
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 5218
Składniki
W rondelku roztopiłam masło, dodałam mleko, cukier i przesiane kakao. Mieszałam do lekkiego wrzenia i roztopienia się składników. Zestawiłam naczynie z palnika na 10 minut i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam za pomocą miksera na gładką masę. Wsypałam bakalie i wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki, moja miała wymiary 21×9 cm. Miałam foremkę silikonową, tradycyjną blaszaną dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Na początek wylałam trochę masy na sam spód i położyłam kilka wafelków. Wylałam pozostałą część masy i ugniatałam łyżką by doszła w każdy zakamarek pomiędzy wafelki. Tak przygotowany blok czekoladowy odstawiłam do lodówki na kilka godzin. U mnie to była cała noc.
Notatki: * miałam wafelki śmietankowe, może być każdy rodzaj wafelków, albo nawet herbatniki * cukru dodałam 1 szklankę, ale można dodać 1,5 szklanki. Jak dla mnie 1 szklanka wystarczy * miałam jasne kakao i dodałam 6 łyżek, jeśli macie ciemne to 5 wystarczy