Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: torcikowo
Kto nie zna bloku :)? Chyba nikt. My go uwielbiamy. A z tego przepisu jest po prostu idealany, przepyszny, mniamniusi :)

Składniki

  • 1 opakowanie mleka w proszku ( u nas zawsze łaciate)
  • 2 małe masła roślinne
  • mniej niż 2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 paczki herbatników

Przygotowanie

  1. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wodę, cukier i kakao. Doprowadzamy do wżenia. Następnie energicznie mieszając ( szczerze my już na tym etapie używamy miksera) dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i opcjonalnie dodajemy pokruszone herbatniki.
    Przekładamy do ulubionej brytfanki i najlepiej na kilka godzin włożyć do lodówki.

Komentarze do przepisu (3)

Fram 25 lutego 2017
a można jakieś proporcje wagowe prosić? mleka, margaryny, herbatników...
torcikowo 25 lutego 2017
0,5 kg mleka ( całe opakowanie), 500 g masła roślinnego. Herbatniki 2 male paczki ( zawsze daje na "oko")
Fram 25 lutego 2017
thx ;-)
Składniki
  • 1 opakowanie mleka w proszku ( u nas zawsze łaciate)
  • 2 małe masła roślinne
  • mniej niż 2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 paczki herbatników
Składniki