Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bliny z lodami waniliowymi"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 658
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 658
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Masło roztapiamy w rondelku. Przesianą mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Do 150 ml mleka dodajemy jajo, ostudzone rozpuszczone masło, mąkę z dodatkami i mieszamy trzepaczką rózgową, aż powstanie gładkie ciasto.
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. W rondlu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim czekoladę, cały czas mieszając. Odstawiamy, aby sos zgęstniał.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron bliny ok. 3 minut. Osączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Jeszcze ciepłe placuszki, jeden na drugim, układamy na talerzykach deserowych. Na wierzch kładziemy kulkę lodów waniliowych. Całość polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kolorowymi perełkami. Deser idealnie smakuje podany z dobrze schłodzonym winem musującym lub filiżanką aromatycznej kawy.
Wartość odżywcza porcji 520 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 53 g.Źródło: Rewia