Błękitna laguna

Błękitna laguna
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: srk76
Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Co prawda ciasto najczęściej zwane jest smerfetką ale co jak co Błękitna laguna do niego bardziej pasuje. Tak więc zapraszamy nad prześliczne tropikalne morze.

Składniki

  • mąka - 1,5 szklanki
  • cukier - szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana kremowa - 750ml
  • galaretka niebieska - 5 opakowań (dostępne bodajże w sieci Kaufland)
  • cukier puder
  • borówka amerykańska - opakowanie
  • blaszka - 32x21x6 cm (wymiar wewnętrzny)

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy gęstą pianę z białek dodając pod koniec odrobinę cukru. Pamiętajmy wyjąć jajka z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową. Do ubitej piany dodajemy roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy całość. Do uzyskanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość skrupulatnie łączymy ze sobą bez użycia mechanicznych mikserów. Struktura ciasta musi być delikatna by biszkopt wyrósł jak należy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przyszłe biszkoptowe ciasto. W temperaturze 180 stopni ciasto powinno się piec około 30 minut. Sprawdzamy je patyczkiem. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.

  2. W między czasie nastawiamy czajnik bo potrzebujemy sporo wrzątku. W pół litrze wrzątku rozpuszczamy jedna z galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Około 500ml śmietanki ubijamy na sztywno. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku. Do wystudzonej i tężejącej galaretki ciągle mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Stworzy nam się masa a'la ptasie mleczko, którą wypełniamy pokrojoną w kostkę pierwszą z galaretek. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieskie ptasie mleczko. Druga część biszkoptu trafia na górę.

  3. Dokładnie umyte borówki osuszamy na papierowym ręczniku. 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. W razie kłopotów można użyć wynalazku Dr.Oetkera - ŚmietanFix. Nie raz nie dwa uratował ów specyfik nie jedno ciasto z bitą śmietaną. Niestety dzisiejsza jakość śmietan pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie ludziom starszej daty przyzwyczajonym do solidnej kremowej łatwo ubijającej się śmietany dzisiejsze odtłuszczane namiętnie i rozwadniane specyfiki sprawiają sporo kłopotu. ŚmietanFix może pomóc jeśli ktoś nie jest fanatycznym przeciwnikiem modyfikowanych chemicznie ułatwiaczy. Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta, posypujemy sporą ilością borówek i zalewamy kolejnym dwiema tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki by nabrało orzeźwiających właściwości.

    ...inne ciasta dostępne w linku pod wpisem.

Komentarze do przepisu (9)

maluszekk 16 maja 2013
Wygląda świetnie, chowam do książki i zostawiam kciuka.
Alexandra 16 maja 2013
kuszace...jak tylko dopadne blekitna galaretke...robie!!!
srk76 16 maja 2013
W Dąbrowie Górniczej tylko w Kauflandzie znaleźliśmy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka - 1,5 szklanki
  • cukier - szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana kremowa - 750ml
  • galaretka niebieska - 5 opakowań (dostępne bodajże w sieci Kaufland)
  • cukier puder
  • borówka amerykańska - opakowanie
  • blaszka - 32x21x6 cm (wymiar wewnętrzny)
Składniki