Blaty bezowe

Blaty bezowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: torcikowo
Fajną alternatywą to zwykłego tortu jest oczywiście tort bezowy :). Najważniejsze te upiec idealne blaty, a później ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

Składniki

  • 6 białek
  • 250 g cukru ( ja używam cukru pudru)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ( bardzo małymi partiami i cały czas ubijając) cukier. Zmniejszamy obroty do minimum, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną ( robimy to bardzo delikatnie).

    Pieczemy w 140 stopniach ok 60 minut.
    Z wyżej wymienionej porcji pikę 3 blaty o średnicy ok 20 cm.

    NA ZDJĘCIU BLATY PRZEŁOŻONE BITĄ ŚMIETANĄ
    ( BEZ DODATKU CUKRU), WARSTWĄ DŻEMU TRUSKAWKOWEGO. NA WIERZCHU DELIKATNA POLEWA CZEKOLADOWA

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 04 lutego 2017
w jaki sposób pieczesz 3 blaty-wszystkie nie zmieszczą się na jednym poziomie?
torcikowo 04 lutego 2017
tak robię żeby się zmieściły, jak delikatnie się ze sobą połączą nic się nie stanie
Składniki
  • 6 białek
  • 250 g cukru ( ja używam cukru pudru)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki