Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leciutki biszkopt z budyniową masą z kawałkami czekolady, polany kawową masą. Porcja na ciasto wielkości połowy blachy
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 838
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 20
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 54
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24210
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 838
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 20
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 54
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24210
Składniki
Z tych składników wychodzi ciasto wielkości połowy blachy. Biszkopt. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Zółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy do nich przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostygnięciu ciasta przecinamy na pół z długości (jak na zdjęciu) i mamy w ten sposób 4 blaty biszkoptowe.
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Budyń ma być bardzo gęsty. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami przestudzony budyń. Na końcu dodajemy spirytus - mamy już bazę do mas. Najlepiej włożyć masę na jakieś pół godziny do lodówki, będzie się z nią lepiej pracować. Odkładamy ok 2/3 - na masę czekoladową. Dodajemy do niej kakao, czekoladę pokrojoną w małe kawałki i mieszamy. Tą masą przekładamy biszkopty. Pozostała 1/3 masy będzie kawowa. Kawę parzymy w bardzo małej ilości wody - wystarczą 3 łyżki. Po ostudzeniu przelewamy przez gęste sitko i dodajemy do masy. Tą masę kładziemy na ciasto i obkładamy nią boki.
Ciasto wkładamy do lodówki na noc.