Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy czekoladowiec"
Składniki
Żaroodporne foremki posmaruj masłem. Oprósz cukrem, strzepnij jego nadmiar. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
Do garnka wlej śmietanę. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Zagotuj. Zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę. Poczekaj, aż się rozpuści. Dobrze wymieszaj, schłodź do temperatury pokojowej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka domieszaj do czekoladowej śmietanki. Białka ubij na sztywno. Pianę połącz z masą czekoladową i rumem. Nalej do przygotowanych foremek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. Piecz jeszcze 15 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina