Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym

Biszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto z biszkoptami kakaowymi. Przełożone kremem, budyniowo-śmietankowo-krówkowym. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -1/2 szklanki oleju
  • KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
  • -3 szklanki mleka -2 budynie waniliowe albo toffi
  • -3 łyżki cukru -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. masy krówkowej -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. białej czekolady -1 łyżkę masła
  • -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.

  2. krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
    Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.

  3. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.

Komentarze do przepisu (10)

Obserwator 23 lipca 2018
Ja już nie wiem jak napisać. Bo? brak słów, aby oddać szacunek do kunsztu autorki.
fafiatko 23 lipca 2018
Dzisiaj to juz najadlam sie twoimi ciastami od samego patrzenia, a to bardzo mily widok :)))
babeczka35 23 lipca 2018
Cudo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT : 2 x
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz. -1/2 szklanki oleju
  • KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
  • -3 szklanki mleka -2 budynie waniliowe albo toffi
  • -3 łyżki cukru -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru
  • -1 śnieżka -400 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. masy krówkowej -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -150 g. czekolady gorzkiej -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. białej czekolady -1 łyżkę masła
  • -trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia
Składniki