Biszkoptowe serowo-jeżynowe

Biszkoptowe serowo-jeżynowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik na zimno w dwóch ciemnych biszkoptach. Sernik o smaku bananowym z polewą czekoladową. Sernik wyszedł delikatny, pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT: 2 x (30x40)
  • -4 jajka -120 g. cukru -2 budynie czekoladowe tj.80 g.:
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWO-JEŻYNOWA:
  • -1 kg. sera twarogowego z wiaderka -660 ml. śmietanki 30 %
  • -300 ml. musu z jeżyn -200 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA: -100 g. gorzkiej czekolady
  • -100 g. mlecznej czekolady -ok.70-100 ml. śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam.

  2. Jeden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co piekliśmy i wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

  3. masa-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,fixem, stopniowo dodawanym twarogiem i musem. Miksując dolewać letnią żelatynę ale nie za długo. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.

  4. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.

  5. polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance. Trochę ostudzić i polać górę placka.Ja dodatkowo poklepałam foremką z gwiazdką.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 21 grudnia 2019
Ale smacznie się zrobiło!
babcitereskiciasta 21 grudnia 2019
Dziękuję Em.:)
kuchmariola63 30 stycznia
Bardzo apetyczne ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT: 2 x (30x40)
  • -4 jajka -120 g. cukru -2 budynie czekoladowe tj.80 g.:
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWO-JEŻYNOWA:
  • -1 kg. sera twarogowego z wiaderka -660 ml. śmietanki 30 %
  • -300 ml. musu z jeżyn -200 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -40 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA: -100 g. gorzkiej czekolady
  • -100 g. mlecznej czekolady -ok.70-100 ml. śmietanki 30 %
Składniki