Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkoptowe babeczki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Wciąż miksując, powoli, po łyżce wsypuj cukier oraz cukier wanilinowy.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po 1 żółtku. Następnie, łyżka po łyżce, wsypuj suche , mieszając ciasto łopatką. Foremki w kształcie serc lub formę na muffinki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 12-15 minut w temp. 175°C.
Maliny włóż do rondelka, dodaj 2 łyżki wody, gotuj aż się rozgotują. Przetrzyj przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Powstały przecier przelej do rondelka i gotuj jeszcze ok. 5 min (powinien powstać gęsty mus).
Do serka mascarpone dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzony mus oraz sok z cytryny i zmiksuj, by dokładnie się połączyły. Wstaw do lodówki, by krem nieco zgęstniał.
Wystudzone babeczki przekrój wzdłuż na pół. Pierwszy kawałek posmaruj kremem malinowym, przykryj drugim kawałkiem. Udekoruj lukrem.
60 minut. Sztuka: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie