Biszkoptowa rolada makowa

Biszkoptowa rolada makowa
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Joasia2
W mojej rodzinie nie przepadamy za tradycyjnym makowcem na cieście drożdżowym. Stąd pomysł na otulenie maku biszkoptem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, a następnie roztrzepane żółtka. Mase jajeczna łączymy delikatnie z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę (taką "z pietra piekarnika") wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 13-15 min.

  2. Na blacie (stole) rozkładamy lniana ściereczkę. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, odwracamy do góry nogami na ściereczkę, zdejmujemy papier i gorącą rolujemy. Wystudzone ciasto rozwijamy, równomiernie pokrywamy masa makową i ponownie zwijamy. Dekorujemy wg uznania.

Komentarze do przepisu (12)

porta 26 kwietnia 2011
No tak, wypróbowany przepis, który zawsze wychodzi, a jak smakuje. Pięknie urósł biszkopcik.
Annuar 26 kwietnia 2011
Mi też by posmakowała, bo również nie przepadam za drożdżowym ciastem. Mam nadzieję, że nie przestraszę... Czytaj całość »
Mi też by posmakowała, bo również nie przepadam za drożdżowym ciastem. Mam nadzieję, że nie przestraszę się robienia tej rolady, gdyż jeszcze nie próbowałam w ten sposób piec biszkopta. Czy czymś "sklejasz" na końcu aby rolada się nie rozwinęła ?
Joasia2 26 kwietnia 2011
Annuar, nie ma potrzeby sklejania rolady, bo biszkopt wyciąga całą wilgoć z nadzienia i wystarczy tylko... Czytaj całość »
Annuar, nie ma potrzeby sklejania rolady, bo biszkopt wyciąga całą wilgoć z nadzienia i wystarczy tylko położyć roladę "szwem" do dołu a już się nie rozwinie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki