Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowa „Opera”"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 614
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 614
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Mieszając, dodawaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczony tłuszcz i wymieszaj.
Ciasto wylej na płaską blachę (30x35 cm) wyłożoną papierem, rozsmaruj i piecz ok. 10 min w 180°C. Upieczone ciasto zdejmij z papieru i pokrój na 5 równych prostokątów.
Zagotuj szklankę śmietanki, dodaj połamaną czekoladę. Gotuj, mieszając, na wolnym ogniu, aż powstanie gładki, gęsty krem.
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej, żeby się rozpuściła. Drugą szklankę śmietanki ubij z cukrem pudrem. Laskę wanilii namocz w ciepłej wodzie, rozetnij, wyjmij nasionka. Śmietankę wymieszaj z nasionkami i żelatyną.
Prostokąty ciasta przełóż kolejno kremem czekoladowym, masłem orzechowym, masą kajmakową i kremem waniliowym. Wszystkie warstwy złóż, lekko dociśnij i wyrównaj brzegi.
Ostatnią szklankę śmietanki zagotuj z 2 tabliczkami połamanej czekolady. Tą polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Na wierzchu zrób widelcem fantazyjny wzorek.
czas przygotowania 50 min, czas pieczenia ok. 10 minŹródło: Chwila dla Ciebie