Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkoptowa fantazja z jabłkiem"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4631
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 865
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4631
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 865
Składniki
Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół, delikatnie usuń gniazda nasienne.Do rondla wlej wodę, dodaj cukier wanilinowy oraz cukier. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop zacznie wrzeć, włóż połówki jabłek. Gotuj na małym ogniu 3-5 min, od czasu do czasu obracając owoce, by równomiernie zmiękły. Jabłka wyjmij z syropu i przełóż na talerz, by obeschły.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puch, pod koniec wlewając gorącą wodę. Do masy żółtkowej dodaj ubitą pianę, wymieszaj. Stopniowo wsyp mąkę z proszkiem, całość delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Foremki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do każdej nalej porcję ciasta, na środku ułóż połówki jabłek. Piecz 25-30 minut w temperaturze 170°C. Wystudzone babeczki oprósz cukrem pudrem i posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
30 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie