biszkopt z truskawkami

biszkopt z truskawkami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mirazm
smacznie, łatwo i szybko :)

Składniki

  • truskawki, 1 kg
  • galaretka truskawkowa, 2 szt
  • jajka, 6 szt
  • cukier trzcinowy, 0,5 szklanki
  • soda, szczypta
  • Mąka zimniaczana, 2 łyżki
  • mąka tortowa, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • masło, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. ciasto: 6 białek+szczypta sody - ubić na sztywną pianę dodać na przemian żółtka, mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Gotowa masę przelać do wysmarowanej masłem formy do ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut ( temp ok 180 C)

  2. galaretki rozpuścić w gorącej wodzie - schłodzić. Kiedy ciasto nam się upiecze i również schłodzi możemy wyłożyć na nim poprzecinane na pół truskawki ewentualnie w całości, kiedy galaretka będzie już tężniała można zalać nią biszkopt z truskawkami.

Komentarze do przepisu (4)

amidalla 10 czerwca 2012
Fajny ten biszkopcik:) Ma chyba taki ciemniejszy kolor dzięki cukrowi trzcinowemu:) Super:)
mirazm 10 czerwca 2012
tak dokładnie :)
MEGI110278 11 czerwca 2012
Bardzo ładne zdjęcie ;-)
MNIAM
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • truskawki, 1 kg
  • galaretka truskawkowa, 2 szt
  • jajka, 6 szt
  • cukier trzcinowy, 0,5 szklanki
  • soda, szczypta
  • Mąka zimniaczana, 2 łyżki
  • mąka tortowa, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • masło, 1 łyżka
Składniki