biszkopt z truskawkami

biszkopt z truskawkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: megkibicf1
ta wersja raczej przeważa w ilości truskawek :) [dla owocowych łasuchów]

Składniki

  • 4 jaja
  • 4 łyżki (płaskie) cukru brązowego [demerara]
  • 4 łyżki mąki (2 tortowej i 2 pełnoziarnistej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki (1 truskawkowa i 1 cytrynowa)
  • 4 szklanki truskawek (przekrojownych na pół)

Przygotowanie

  1. ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku i miksować

  2. mąkę z proszkiem przesiać i wsypywać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką

  3. ciasto wylać na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia)i łyżką uformować tak, żeby na bokach było troszkę więcej [nie zalezy nam na wyrośnieciu na środku]; piec pół godziny w 180 st.

  4. na wychłodzonym biszkopcie poukładać fantazyjnie truskawki

  5. przygotować 2 galaretki w mniejszych ilościach wody niż na opakowaniu (ja odjęłam chyba pół albo 1 szkl.-mniej więcej, przecież świat się nie zawali)

  6. tężejąca galaretkę cytrynową wylać z czterech różnych boków tortownicy, a truskawkową z czterech przeciwnych i schłodzić w lodówce

Komentarze do przepisu (4)

wioleta333 24 czerwca 2010
mniammmmmmm....
annawk 25 czerwca 2010
biszkopt na pewno jest pyszniutki ,ale naprawdę zachwyciły mnie Twoje talerze- piekna zastawa
nana74j 25 czerwca 2010
właśnie mam taki w lodówce ,moje dziecko jadło by go nawet na kolacje.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jaja
  • 4 łyżki (płaskie) cukru brązowego [demerara]
  • 4 łyżki mąki (2 tortowej i 2 pełnoziarnistej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki (1 truskawkowa i 1 cytrynowa)
  • 4 szklanki truskawek (przekrojownych na pół)
Składniki