biszkopt z owocami

Przepis dnia 2011-06-29
biszkopt z owocami
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: anna_82
pyszny biszkopt, świetny również na torty i inne cista przekładane masami :)

Składniki

  • jajka, 5 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
  • ocet, 1 łyżka
  • olej, 1/2 szklanki
  • mąka, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • sól, szczypta

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. dodać szczyptę soli.

  2. Żółtka utrzeć z łyżką octu i połączyć z pianą. Dodać 1/2 szklanki oleju.

  3. 2 szklanki mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewać do ciasta i łączyć łyżką ( mieszać powoli, w jedną stronę, najlepiej długą drewnianą łyżką).

  4. Ciasto przelać do natłuszczonej formy (tradycyjny rozmiar blachy), poukładać owoce, ja dałam maliny, wiśnie i czereśnie.

  5. Piec w temp. 150 stopni około 35 minut nawet do 50 w zależności od ilości owoców. Biszkopt bez owoców piec 30 minut. Smacznego!!

Komentarze do przepisu (2)

jagienkaaa 27 czerwca 2011
mmmm
Jeszcze poprosze o kleksa bitej smietany i juz nic do szczescia nie potrzebuje na te chwile:)
teija 21 września 2011
przepis świetny:)biszkopt z malinami przepyszny:)
Składniki
  • jajka, 5 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
  • ocet, 1 łyżka
  • olej, 1/2 szklanki
  • mąka, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • sól, szczypta
Składniki