Biszkopt z masą truskawkową i bitą śmietaną

Biszkopt z masą truskawkową i bitą śmietaną
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: laveheart
Osobiście póki był sezon na truskawki, zajadałam się nimi i korzystałam na wszelkie sposoby. Jednym z nich było właśnie robienie ciasta. Ostatnie temperatury nie były sprzyjające dla bitej śmietany, która pojawiła się w tym cieście. Ale z pomocą lodówki, wszystko jest możliwe. :) Myślę, że kolor jak i zapach tego ciasta, przekona do siebie każdego. Nie ma na co czekać, zabieramy się do pieczenia ! :)

Składniki

  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków lub ( jak w moim przypadku ) cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek ( + parę do ozdoby )
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki cukru zwykłego ( o ile truskawki nie są słodkie )
  • 500g śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ( szybciej się ubije piana ) ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i cukier i miksujemy do połączenia się składników. Na samym końcu dajemy mąkę, ale wtedy już mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą ! Nigdy nie miksujemy !
    Piekarnik nagrzewamy na 160-180°C. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut lub do tzw. ''suchego'' patyczka.

  2. Zabieramy się za masę. Truskawki myjemy i obieramy ze szypułek i wkładamy do garnka. Wstawiamy na mały ogień, wlewamy troszkę wody i wsypujemy cukier ( jeśli to konieczne ). Gotujemy do momentu aż truskawki nie będą ''papką''. Dodajemy galaretkę i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Lekko wystudzoną wlewamy do truskawek. Garnek z masą z truskawek zdejmujemy z gazu i wlewamy naszą żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Żelatynę znów rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, wlewamy do bitej śmietany i miksujemy , żeby nie zrobiły nam się grudki.

  3. Upieczony biszkopt wyciągamy z blachy. ( dużym ułatwieniem jest zakupienie opaski do ciast, posiadam taką i jestem z niej bardzo zadowolona, ponieważ ciasta takie jak te, które są przekładane warstwami, są równe i nic się nie rozpływa ani nie wylewa - jest po prostu równe ). Więc kiedy mamy taką opaskę zakładamy ją na naszego biszkopta. Gotową i ostudzoną oraz delikatnie zastygnięta masę truskawkową wylewamy na spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy i wylewamy bitą śmietanę. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.
    Na samym końcu ozdabiamy truskawkami :)

Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 25 stycznia 2018
No to mi narobilas checi na truskawki. I jeszcze ta biita smietana...Marzenie :-)
kasia-p 25 stycznia 2018
Puszysty i delikatny.Pycha :)
laveheart 25 stycznia 2018
Polecam, smak niezapomniany. A uśmiech na twarzy jeszcze większy :D
Składniki
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru drobnego do wypieków lub ( jak w moim przypadku ) cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek ( + parę do ozdoby )
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki cukru zwykłego ( o ile truskawki nie są słodkie )
  • 500g śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Składniki