Biszkopt z masą serowo-śmietanową z pieczonym kokosem

Biszkopt z masą serowo-śmietanową z pieczonym kokosem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto upiekłam z przepisu mojej idolki siostry Anastazji, jest przepyszne. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowo-śmietanowa:
  • 500 g twarogu drobno mielonego
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml śmietany 30 % lub 36 %
  • 1 śmietana śnieżka lub 2 śmietanfixy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatki:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g masła
  • 1 słoik jasnego dżemu

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

  2. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWO-ŚMIETANOWEJ:

    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Ser utrzeć z cukrem, dodając połowę tężejącej galaretki. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze śnieżką lub śmietanfixami , dodać cukeir puder i drugą połowę tężejącej galaretki. Ubitą śmietanę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać.

    Kokos podsmażyć na maśle na patelni.

  3. Przekładamy ciasto:

    Na pierwszą część biszkoptu nakładamy masę serowo-śmietanową i nakładamy drugą połowę biszkoptu. Następnie górę ciasta smarujemy dżemem i posypujemy pieczonym kokosem.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 26 listopada 2020
Fantastyczne !!
gotowaniepomojemu 26 listopada 2020
Dziękuję :-)
KulinarnaChwila 27 listopada 2020
Pyszotka;)
Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowo-śmietanowa:
  • 500 g twarogu drobno mielonego
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml śmietany 30 % lub 36 %
  • 1 śmietana śnieżka lub 2 śmietanfixy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatki:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g masła
  • 1 słoik jasnego dżemu
Składniki