Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek i galaretek

Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek i galaretek
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek i galaretki :-) niebo w gębie :-) Poniższy przepis na formę 25x35 cm.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 700 g zmiksowanych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Żółtka oddzielić od białek. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie na wolniejszych obrotach miksować i dodawać po kolei po jednym żółtku i trochę cukru. Na koniec delikatnie wmieszać w masę mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Biszkopt piec 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odwrócić ciasto do góry dnem, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć wzdłuż na połowę.

  2. Krem śmietanowy z mascarpone:

    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wlać żelatynę i dalej ubijać. Następnie porcjami dodawać serek mascarpone i ubić krem na puszystą masę. Włożyć do lodówki na ok. 15-20 minut.

  3. Mus truskawkowy:

    W 500 ml gorącej wody rozpuścić 3 galaretki truskawkowe i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na dużych obrotach z wystudzonymi galaretkami i odłożyć do lodówki do lekkiego ścięcia.

  4. Przełożenie ciasta:

    biszkopt - krem śmietanowy - biszkopt - mus truskawkowy

    Ciasto przełożyć do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 21 listopada
Super ciacho,smaczne :-)
KulinarnaChwila 21 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 700 g zmiksowanych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
Składniki