Biszkopt z kremem i truskawkami

Biszkopt z kremem i truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Pyszne sezonowe ciasto :)

Składniki

  • biszkopt;
  • 6 jaj ( M )
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa;
  • 500 ml. śmietanki 30 %
  • 200 g. groszków czekoladowych gorzkich
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 kostki masła
  • dodatkowo;
  • 1 kg. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa, 1 szklanka wrzątku do galaretki

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodać po jednym żółtku, miksując już na najmniejszych obrotach miksera. Przesiane mąki z proszkiem stopniowo wsypać do masy z jajek. Mieszając już silikonową, miękką szpatułką.

    Piec 160 * - 40 minut.

    Składniki podałam na blachę o wym. 25/25 cm


  2. Śmietankę grzejemy z groszkami czekoladowymi. Nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy się rozpuszczą, odstawiamy z ognia. Studzimy.
    Masło miksujemy do białości. Wlewamy stopniowo zimną masę ze śmietanki i czekolady.
    Smarujemy dolny blat ciasta. Układamy truskawki. Dociskamy górnym blatem. Wierzch smarujemy masą i układamy pokrojone truskawki. Wylewamy galaretkę. Umieszczamy w lodówce na całą noc.

Komentarze do przepisu (6)

Obserwator 11 czerwca 2017
Oż, to przepyszne jest. Zdjęcie .. wow !
KORAL 11 czerwca 2017
Super ciasto :)
Konto usunięte 12 czerwca 2017
Superowe ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt;
  • 6 jaj ( M )
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa;
  • 500 ml. śmietanki 30 %
  • 200 g. groszków czekoladowych gorzkich
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 kostki masła
  • dodatkowo;
  • 1 kg. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa, 1 szklanka wrzątku do galaretki
Składniki