Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z kremem i galaretką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Klasyczny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką a do tego owoce :) o tej porze roku to raczej mrożone :).

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 900 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • owoce
  • 2 galaretki

Przygotowanie

  1. Składniki na biszkopt przygotowujemy wcześniej żeby miały temperaturę pokojową.Białka oddzielamy od żółtek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.Odstawiamy.Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę,dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia ubijamy przez chwilę mikserem.
    Nastepnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką lub szpatułką do połączenia się składników.Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Na tak przygotowaną formę wylewamy nasze ciasto,wyrównujemy.Nastawiamy piekarnik na temp.180C i pieczemy ok.20 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do wystudzenia.
    Teraz czas na krem budyniowy.Do szklanki mleka wsypujemy budyń w proszku i rozpuszczamy.Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia a następnie wlewamy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i gotujemy budyń.Odstawiamy do wystudzenia.

    Miękkie masło miksujemy na puszystą masę,następnie cały czas miksując dodajemy wystudzony budyń.Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt.
    Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia a w międzyczasie przygotowujemy galaretki.Kiedy galaretka zaczyna tężeć wyjmujemy ciasto z lodówki,układamy na kremie owoce-u mnie były to mandarynki oraz jagody (mrożone).Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy ciasto do lodówki-najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
    Smacznego!

Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 900 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • owoce
  • 2 galaretki
Składniki