Biszkopt z gruszkami i pianką

Przepis dnia 2010-09-14
Biszkopt z gruszkami i pianką
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Eksperyment, ale udany :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,6 kg twardych gruszek
  • 5 białek + szkl. cukru

Przygotowanie

  1. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać aż składniki się połączą. Wylać do przygotowanej formy.

  2. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Położyć je równo, jak łuski, na masie biszkoptowej.

  3. Z 5 białek ubijać pianę, stopniowo dodając szklankę cukru. Piankę przełożyć na wierzch ciasta.

  4. Wstawić do piekarnika na temp. 175 st i piec ok. 40-50 min.

Komentarze do przepisu (8)

Manuela73 12 września 2010
Oj, wygląda na bardzo udany! A ta beza, poezja!!!
wioleta333 13 września 2010
fantastyczne ciasto....
wiola1100 13 września 2010
prosto i smacznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,6 kg twardych gruszek
  • 5 białek + szkl. cukru
Składniki