Biszkopt z budyniem i jabłkami

Biszkopt z budyniem i jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MZet
Bardzo smaczne szczególnie na drugi dzień

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Margaryna
  • Masa jabłkowa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • Masa kokosowa:
  • 50g wiórków kokosowych
  • Łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt.

  2. Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń i mąkę i wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić.

  3. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Jabłka zetrzeć na wiórki, odcisnąć sok. Tężejącą galaretkę dodać do jabłek i wymieszać.

  4. Na patelni rozpuścić trochę margaryny, dodać cukier i wiórki. Mieszać aż wiórki się zarumienią. Wystudzić.

  5. Budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę.

  6. Na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, następnie masę jabłkową. Smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce kilka godzin.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Margaryna
  • Masa jabłkowa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • Masa kokosowa:
  • 50g wiórków kokosowych
  • Łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru
Składniki