Biszkopt z 12 jajek na duży tort-Super przepis!

Biszkopt z 12 jajek na duży tort-Super przepis!
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Biszkopt zawsz się udaje . Tort jest duży o rozmiarach 24 na 40. Taki tort robiłam na urodziny męża jak miałam dużo gości. Zapraszam do obejrzenia filmiku na moim kanale na You Tube.

Składniki

  • jajka 12
  • mąka tortowa 240 g
  • mąka ziemniaczana 240 g
  • cukier drobny 480
  • proszek do pieczenia 24 g
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Uwaga jajka w temperaturze pokojowej
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

  2. Dodajemy w 3 porcjach cukier i dalej ubijamy na ciut większych obrotach.

  3. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtko i dalej ubijamy na średnich obrotach.

  4. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo nasze przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy na średnich obrotach miksera. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o rozmiarach 24 na 40.

  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę. Pieczemy przez 35 minut potem przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy
    jeszcze 10 minut.
    Uwaga-po upieczeniu zostawiamy 5 minut w zamkniętym piekarniku i 5 minut w uchylonym piekarniku.
    Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
    Gotowy!
    Zapraszam na krótki film.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 grudnia 2020
Pyszotka :)
Składniki
  • jajka 12
  • mąka tortowa 240 g
  • mąka ziemniaczana 240 g
  • cukier drobny 480
  • proszek do pieczenia 24 g
  • szczypta soli
Składniki