Biszkopt stracciatella

Biszkopt stracciatella
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Polecam ten łatwy w wykonaniu biszkopt. Daje on ciekawy efekt wizualny i smakowy.

Składniki

  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 2/3 szkl. mąki tortowej (1 szkl.=250 mi)
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej przegotowanej wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Dno foremkę do biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremki nie smarować tłuszczem. Wymiary foremki 24x24 cm. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Dodać dwie łyżki wody. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać je przy pomocy łopatki. Na koniec dodać 2/3 startej na tarce o dużych oczkach czekolady. Znów delikatnie wmieszać do masy, a potem przelać ją do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż całkowicie wystygnie.
    Całą czekoladę i 1/3 pozostałej połamać. Rozpuścić w garnuszku z mlekiem. Posmarować wierzch i boku biszkoptu. Przed włożeniem do lodówki (aby polewa zastygła) najlepiej biszkopt od razu pokroić, gdyż później czekolada się kruszy.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 03 maja 2020
Jaki leciutki!
kucharka-amatorka 05 maja 2020
Dziękuję.
Składniki
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 2/3 szkl. mąki tortowej (1 szkl.=250 mi)
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej przegotowanej wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
Składniki