biszkopt rzucany....

biszkopt rzucany....
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
biszkopt który zawsze wychodzi

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.



  2. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

  3. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...

Komentarze do przepisu (21)

mufinka 20 maja 2014
Powiem tylko tyle: kto raz rzucił, będzie rzucał zawsze! I dodam, że ja BISZKOPT miałam na myśli. ;)
anulka12 20 maja 2014
Zgadzam się z Mufinką. Pierwszy raz jak przeczytałam na Smakerze o rzucaniu biszkoptem, nie mogłam uwierzyć.... Czytaj całość »
Zgadzam się z Mufinką. Pierwszy raz jak przeczytałam na Smakerze o rzucaniu biszkoptem, nie mogłam uwierzyć. Wypróbowałam i robię to zawsze. Nigdy się nie zawiodłam :-). Nigdy do biszkoptu nie dodaje maki ziemniaczanej. Czas wypróbować.












maluszekk 20 maja 2014
To biszkopt który zawsze wychodzi :) Moje również zaraz po upieczeniu lądują z podobnej wysokości. Polecam... Czytaj całość »
To biszkopt który zawsze wychodzi :) Moje również zaraz po upieczeniu lądują z podobnej wysokości. Polecam zamiast mąki ziemniaczanej dodać suchy kisiel, biszkopt wtedy przybiera ciekawy kolor i smak. Gorąco pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki