Biszkopt rwany

Biszkopt rwany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Proste, doskonałe na upalne dni.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 5
  • mąka, 1 szklanka
  • cukier kryształ, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1czubata łyżeczka
  • Masa:
  • jogurt grecki lub śmietana 18%, ok. 1 l
  • żelatyna, ilość podana na opakowaniu
  • cukier puder, do smaku
  • galaretka truskawkowa, 2 opakowania
  • truskawki, ok. 1 kg

Przygotowanie

  1. Białka ubić z połową cukru, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Obie masy delikatnie połączyć , dodać przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec w tem.180 stopni ok 35 min.

  2. Jogurt zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę

  3. Biszkopt przekroić na pól. Jedną część ciasta wkładamy do tortownicy. Ciasto nasączamy jedną rozpuszczoną galaretką ( można dodać do galaretki trochę kwasku cytrynowego). Drugi blat ciasta rwiemy na kawałki , nasączamy galaretką i wrzucamy na biszkopt. Truskawki kroimy( w zależności od wielkości) i układamy dość gęsto na cieście między porwanymi kawałkami ciasta.

  4. Ciasto zalewamy masą jogurtową. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa się zetnie dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami. Zalewamy drugą galaretką i wstawiamy do stężenia do lodówki. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (16)

biancorossa 14 czerwca 2011
Dodam do ulubionych!
nona68 14 czerwca 2011
wygląda rewelacyjnie ,a sądząc po przepisie tak też musi smakować:))
nona68 14 czerwca 2011
Mniammmmm .Wygląda rewelacyjnie,a sądząc po przepisie tak też smakuje:)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • jajka, 5
  • mąka, 1 szklanka
  • cukier kryształ, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1czubata łyżeczka
  • Masa:
  • jogurt grecki lub śmietana 18%, ok. 1 l
  • żelatyna, ilość podana na opakowaniu
  • cukier puder, do smaku
  • galaretka truskawkowa, 2 opakowania
  • truskawki, ok. 1 kg
Składniki