Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały na torty , ciasta z galaretką i każde inne wymagające biszkoptu wypieki .
Składniki
Jak zrobić : Ubić pianę z białek ze szczyptą soli , stopniowo dodawać cukier . Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia . Tak wymieszane dodać do ubitych białek . Następnie dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną . Wymieszać . Masę przelewamy do dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i tak pieczemy jeszcze 10-15 minut . W czasie pieczenia starajmy się nie otwierać piekarnika . Przed wyjęciem sprawdzamy środek biszkoptu długim drewnianym patyczkiem . Jeżeli jest dobre , wyjmujemy i upuszczamy blaszkę z biszkoptem z wysokości mniej więcej kolan na ziemię . Dzięki temu biszkopt nie opada . * Ja piekę na termoobiegu .