Biszkopt klasyczny

Biszkopt klasyczny
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Magda88
zawsze go robię do ciasta z galaretką i na torta...

Składniki

  • jajka, 6
  • maka pszenna, 1 szkl
  • mąka ziemniaczana, pół szkl
  • cukier, 3/4 szkl(niecała szklanka)
  • Bułka tarta, 2-3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • masło, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno.Nadal ubijając dodawać po trochu cukier,a następnie po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.Dodawać po trochę delikatnie mieszając do masy jajecznej.

  2. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Przełożyć ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.150*C.Piec 25 minut. RADA: Opada wam biszkopt?!mam dwie rady; nie smarujemy boków blaszki...ciasto będzie miało przyczepność i nie opadnie...a druga; kiedy już biszkopt się upiecze,wyciągamy z pieca trzymamy równolegle nad podłogą blaszkę z ciastem ale nie za wysoko!!! i opuszczamy na podłogę!!!

Komentarze do przepisu (8)

kobra6 03 czerwca 2010
Trochę jak horror,to rzucanie na podłogę!Ale może się odważę:):):)Pozdrawiam
etui 03 czerwca 2010
Nie rzucamy, a upuszczamy! Dosc istotna roznica, bo ktos wezmie sobie rade do serca, rabnie o podloge i bedzie mial... Czytaj całość »
Nie rzucamy, a upuszczamy! Dosc istotna roznica, bo ktos wezmie sobie rade do serca, rabnie o podloge i bedzie mial za zle ( nie bez powodu zreszta ).....
etui 03 czerwca 2010
Nie rzucamy a upuszczamy!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka, 6
  • maka pszenna, 1 szkl
  • mąka ziemniaczana, pół szkl
  • cukier, 3/4 szkl(niecała szklanka)
  • Bułka tarta, 2-3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • masło, 1 łyżka
Składniki