Biszkopt jasny

Biszkopt jasny
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: madzia_wi
Biszkopt jasny zaczerpnięty ze zbiorów Siostry Anastazji i zawsze się udaje :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Potem dodawać po jednym żółtku i po odrobinie cukru ciągle ucierając.
    Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub na małych obrotach miksera.
    Przelać do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 160-180st. około 30-40 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 27 maja 2014
Madziu, świetny, równiutki, tortownica 26 cm?
Kocie 29 maja 2014
A Kocie nie bardzo zrozumiało. Jak to ucierać ubite białka dodając żółtka i cukier? Ucierać czy mieszać?... Czytaj całość »
A Kocie nie bardzo zrozumiało. Jak to ucierać ubite białka dodając żółtka i cukier? Ucierać czy mieszać? Czy osobno ucierać żółtka z cukrem i potem dodawać do ubitych białek i mieszać? Akurat z biszkoptem mam zawsze problem.
madzia_wi 29 maja 2014
Najlepszym sposobem, który mama i babcia mnie nauczyły jest napierw ubić białka na sztywno, miksować dalej... Czytaj całość »
Najlepszym sposobem, który mama i babcia mnie nauczyły jest napierw ubić białka na sztywno, miksować dalej dodając po jednym zółtku i odrobinie cukru aż się rozpuści w miksowaniu (podzielić cukier na tyle części ile jest żółtek). I tak do końca żółto, cukier, chwilkę miksować...żółtko, cukier, miksować...na końcu mąka i wymieszać już łyżką albo na małych obrotach żeby napowietrzone ciasto nie straciło dużo powietrza...
Myślę że dokładnie już wytłumaczyłam
Pozdrawiam i życzę udanego biszkoptu :):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki