Biszkopt do tortu, bez proszku do pieczenia.

Biszkopt do tortu, bez proszku do pieczenia.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Biszkopt bez dodawania proszku do pieczenia, który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

  2. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Udanego wypieku!!!

Komentarze do przepisu (2)

LIDIA2 06 grudnia 2019
No właśnie słyszałam że jak się nie dodaje proszku do pieczenia to biszkopt nie opada. Czy tak jest?
kuchmariola63 07 grudnia 2019
Troszkę opadnie, tak około 1-2 cm, ale ma górę równiejszą. Można go od razu po upieczeniu wyjąć z... Czytaj całość »
Troszkę opadnie, tak około 1-2 cm, ale ma górę równiejszą. Można go od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości około 50 cm na blat i wtedy w ogóle nie opadnie.
Składniki