Biszkopt do tortu.

Biszkopt do tortu.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Biszkopt wykonany z trzech składników bez użycia proszku do pieczenia.

Składniki

  • (na tortownicę o średnicy 26 cm)
  • jajka kurze 10 szt.
  • cukier 20 dag
  • mąka pszenna tortowa 30 dag

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Udanego wypieku !!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 lutego
Pyszotka:)
fafiatko 21 lutego
Jestem pelna podziwu!
Składniki
  • (na tortownicę o średnicy 26 cm)
  • jajka kurze 10 szt.
  • cukier 20 dag
  • mąka pszenna tortowa 30 dag
Składniki