biszkopt budyniowy

biszkopt budyniowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
prosty i smaczny biszkopt

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

  2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka).

  3. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 22 maja 2018
Ciekawy pomysł.
Adelkadd 23 maja 2018
mąkę zmieszaną z proszkiem budyniowym wmieszać do ubitych białek?
izaa_a 23 maja 2018
tak
Składniki
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
Składniki