Biszkopt

Biszkopt
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

Składniki

Przygotowanie

  1. Samo dno tortownicy o średnicy 22 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

  2. Żółtka oddzielić od białek. Schłodzone białka ubić na sztywno dodając cukier [muszą być tak sztywne, że po odwróceniu miski do góry nogami ni mogą z niej wylecieć]. Stale ubijając - dodać żółtka.

  3. Przesiać na pianę mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najniższych obrotach miksera lub ręcznie połączyć razem składniki. Przełożyć do przygotowanej wcześnie formy.

  4. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut. Po ty czasie tortownicę trzymać na wysokości 50-65 cm nad podłogą i dwukrotnie upuścić ciasto. Wstawić do piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  5. [Przepis znaleziony na mojewypieki.blox.pl] Polecam!

Komentarze do przepisu (9)

ostra_papryczka 08 marca 2010
Ja nigdy nie dodaje proszku do pieczenia biszkoptu. Także śmiało mogę nazwać swój wypiek również prawdziwym... Czytaj całość »
Ja nigdy nie dodaje proszku do pieczenia biszkoptu. Także śmiało mogę nazwać swój wypiek również prawdziwym biszkoptem :)) Pozdrawiam.
Konto usunięte 08 marca 2010
Chyba mam deja vu, bo widziałam ten przepis u Ciebie wczoraj :) z tym rzucaniem to świetny patent, ciasto nie... Czytaj całość »
Chyba mam deja vu, bo widziałam ten przepis u Ciebie wczoraj :) z tym rzucaniem to świetny patent, ciasto nie opada ani o milimetr :) hehe, tak sobie pomyślałam - ciekawe czy z sernikiem (który też zazwyczaj opada) ten patent by działał :D
ilia 10 marca 2010
Bardzo fajny przepis :) Dodaję do ulubionych :)
Mirabelko,sernik zawsze zostawiam w piekarniku aż ostygnie... Czytaj całość »
Bardzo fajny przepis :) Dodaję do ulubionych :)
Mirabelko,sernik zawsze zostawiam w piekarniku aż ostygnie (najczęściej piekę wieczorem i zostawiam na noc) wtedy nie opada :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki