Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.
Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 blaty. Należy uważać z nasączaniem blatów, gdyż biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny
Przykładowy torcik z tego biszkoptu
Komentarze do przepisu (29)
*Przejdziesz do wersji klasycznej