Biszkopciki domowe

Biszkopciki domowe
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Domowe biszkopty, które smakują jak "te ze sklepu", ale są mniej chemiczne

Składniki

  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Najpierw zabieram się za jaja. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka ubijam z solą na sztywną pianę.


  2. Do żółtek dodaję stopniowo, wciąż miksując, obie mąki i ubite białka. Składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć.

  3. Wylewam na wyłożoną papierem blaszkę. Piekę 40-50 minut w temperaturze 180 st. C. Przed wyjęciem z pieca robię "test patyczka". Jeśli wykałaczka oblepia się ciastem, piekę dalej, jeśli się nie oblepia, to wyciągam ciasto z pieca. Przestudzone kroję nożem w cienkie prostokąty. Jeśli lubisz bardziej chrupiące biszkopciki, możesz je podsuszyć w piekarniku.

Składniki
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
Składniki