Biały puch

Biały puch
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Delikatna masa z serkami danio na lekkim biszkopcie

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 1 śnieżka
  • 2 serki waniliowe danio
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane mąki. Piekarnik nagrzewamy do temp 180º. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i wraz z blaszką upuszczamy dwukrotnie z wysokości ok 50cm. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza z ciasta i zapobiegamy jego opadaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. W czasie kiedy biszkopt stygnie 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy ze śnieżką aż będzie puszysta. Cały czas miksując dodajemy jogurt i danio. Jedną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z masą. Na końcu wlewamy zimną galaretkę. Dokładnie miksujemy.

  3. Wystudzony biszkopt nasączamy mlekiem, na wierzch wylewamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aż masa stężeje. Wierzch ozdabiamy drugą tabliczką startej czekolady. Jeśli mamy ochotę możemy użyć również pomieszanej czekolady jasnej i ciemnej.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 09 stycznia 2018
Ale bym się wbiła łyżeczką w to delikatne cudeńko:)))))
dragonik7 10 stycznia 2018
Polecam, ciacho jest naprawdę ciekawe - coś dla wielbicieli nieco lżejszych deserów :-)
Składniki
  • 4 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 1 śnieżka
  • 2 serki waniliowe danio
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 tabliczki białej czekolady
Składniki