Biała rolada z serkiem wiejskim

Biała rolada z serkiem wiejskim
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
zostały mi białka więc postanowiłam coś z nich wykombinować i wyszło takie coś :)

Składniki

  • ciasto: szklanka białek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna łyżka octu
  • masa: 500 g serka wiejskiego (ser twarogowy ziarnisty ze śmietanką)
  • galaretka owoce leśne
  • 1 łyżka żelatyny
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. białka ubić na sztywno dodając powoli cukier jak będą ubite dodać mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia i ocet delikatnie wymieszać wylać na blaszkę(około 40/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia piec ok. 30 min. w 200 stopniach

  2. jak się upiecze zwinąć razem z papierem w roladę i zostawić do wystygnięcia

  3. rozpuścić galaretkę z żelatyną w pól szklance gotowanej wody jak będzie letnia wlać do serka wymieszać i przełożyć roladę ( w miarę szybko bo z zimnym serkiem szybko tężeje) zwinąć odrywając delikatnie papier i polać polewą I SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 14 sierpnia 2013
Rewelacyjny przepis na ciasto bez żółtek, pyszne i lekkie, zabieram do swojej kolekcji ciast, pozdrawiam :))
Ewaaa 14 sierpnia 2013
wielki kciuk za pomysł, no i oczywiście za smak, pozdrówka!
gogusia 14 sierpnia 2013
dziękuję za miłe słowa, serdecznie pozdrawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: szklanka białek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna łyżka octu
  • masa: 500 g serka wiejskiego (ser twarogowy ziarnisty ze śmietanką)
  • galaretka owoce leśne
  • 1 łyżka żelatyny
  • polewa czekoladowa
Składniki