Bezy z kremem cytrynowo miętowym

Bezy z kremem cytrynowo miętowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Słodkie bezowe koszyczki wypełnione orzeźwiającym kremem jogurtowym podane z owocami. Idealny deser na letnie popołudnie.

Składniki

  • Beza:
  • Białko jaja kurzego - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Krem:
  • Jogurt grecki naturalny - 400g
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • Mięta świeże liście - 1 garść
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji:
  • porzeczki czerwone i czarne, agrest, borówka amerykańska
  • liście mięty

Przygotowanie

  1. Porcja na 6 koszyczków bezowych.

    Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet.

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant. Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem.

    Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.

    Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni.

    Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.

  2. Masa:
    Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co 10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok 30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.

    Podajemy od razu.

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 31 lipca
Pyszny krem :)
Składniki
  • Beza:
  • Białko jaja kurzego - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Krem:
  • Jogurt grecki naturalny - 400g
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • Mięta świeże liście - 1 garść
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji:
  • porzeczki czerwone i czarne, agrest, borówka amerykańska
  • liście mięty
Składniki