Bezy - najlepsze

Bezy - najlepsze
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Przepis na bezy podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki i przystosowałam go tylko do mojego piekarnika. Ale naprawdę polecam wam spróbować ten przepis na bezy, robiłam go już trzy razy i zawsze się udają. Dla mnie szok bo bezy zawsze mi nie wychodziły. A te są idealne chrupiące i rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 4 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.

  2. Kiedy białka będą już ubite, wówczas cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukru pudru i sok z cytryny.

  3. Masę białkową przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdy wyciskamy małe rozetki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Mnie wyszły dwie blaszki, które piekłam jedna za drugą. Bezy pieczemy-suszymy w piekarniku nagrzanym do temp. 110 stopni przez około 50 minut.

  5. Kiedy beziki nam się upieką zaraz po ostygnięciu (czyli około po 10-15 minutach) bezy przekładamy do pudełeczka i szczelnie zamykamy. No chyba że zamierzacie zjeść wszystkie bezy naraz. Ale ja radzę je schować bo bezy szybko nabierają wilgoci i robią się ciągnące. Smacznego !!!

  6. ;-D

Komentarze do przepisu (19)

ErJot 04 września 2018
Jeśli zawsze wychodzą to muszę spróbować bo jakoś u mnie bezy nigdy nie wyszły.
SlodkoSlodka83 04 września 2018
Super :-)
basiliana 04 września 2018
U mnie też bezy jakoś nigdy nie wychodzą, więc bardzo chętnie wypróbuję Twój sposób.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Składniki