Bezy

Bezy
> > 6 os.
> 30 min
średnie
tanie
Słodziutkie bezy prosto do zjadania lub jako element dekoracyjny do deserów.

Składniki

  • białka z 2 jajek (schłodzone)
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia, np. szklanej miski, wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany uważając, żeby nie przebić białek. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Każda porcja cukru musi się dobrze rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładamy różnorodne kształty.
    Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!

  3. Uwagi:
    - Białka mogą być schłodzone lub w temperaturze pokojowej, jednak najlepiej gdy oddzielimy je od żółtek dzień wcześniej
    - Białka nie ubiją się dobrze gdy naczynie, w którym miksujemy lub łopatki miksera są mokre lub tłuste

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 11 listopada 2019
Uwielbiam beziki :)
CiachaBabyAgi 11 listopada 2019
słodziaki :D
Składniki
  • białka z 2 jajek (schłodzone)
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Składniki