Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodziutkie bezy prosto do zjadania lub jako element dekoracyjny do deserów.
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 41
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 116
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 456
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32644
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 88
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 127
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 41
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 116
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 456
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32644
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 88
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 127
Składniki
Do suchego naczynia, np. szklanej miski, wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany uważając, żeby nie przebić białek. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Każda porcja cukru musi się dobrze rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładamy różnorodne kształty. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Uwagi: - Białka mogą być schłodzone lub w temperaturze pokojowej, jednak najlepiej gdy oddzielimy je od żółtek dzień wcześniej - Białka nie ubiją się dobrze gdy naczynie, w którym miksujemy lub łopatki miksera są mokre lub tłuste