Bezowy torcik z truskawkami

Bezowy torcik z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Coś słodkiego dla naszych pociech.

Składniki

  • Białka jaja 6 szt.
  • Drobny cukier 30 dag
  • Szczypta soli
  • Cytryna 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Bita śmietana śnieżka 2 torebki
  • Mleko 400 ml
  • Truskawki ½ kg
  • Świeża mięta

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie. Wyłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 90 minut. Bezę zostawić w piekarniku do wystudzenia, wydrążyć delikatnie łyżka środek, następnie wyłożyć ubitą bitą śmietanę, wyłożyć pokrojone truskawki, obłożyć świeżą miętą, i posypać okruchami wydrążonej bezy. Gotowy torcik możemy ozdobić według upodobania.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 czerwca
Ślicznie wygląda :)
Składniki
  • Białka jaja 6 szt.
  • Drobny cukier 30 dag
  • Szczypta soli
  • Cytryna 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Bita śmietana śnieżka 2 torebki
  • Mleko 400 ml
  • Truskawki ½ kg
  • Świeża mięta
Składniki